Veien til valget

Når vi startet planleggingen av denne turen ble valget av fremkomstmiddel og bosituasjon nøye vurdert og drøftet. Vi var innom mange alternativer, før vi landet på det vi føler er best for oss med tanke på hvilke kriterier vi hadde og for hva vi ønsket å oppnå.

Vi vurderte Air bnb. Det slo vi fort fra oss. Vi visste vi skulle bo trangt og ha med oss lite, men at alt alle fire trenger i ett år skulle få plass i hver sin koffert var ikke realistisk. Vi ville gjerne også ha følelsen av «hjemme» og noe kjent, når alt ellers er ukjent. I tillegg ville det krevd mer planlegging og reising kollektivt. Det var også et økonomisk spørsmål og lønnsomheten i det.

Så vurderte vi bobil. Jeg må innrømme at bobil er en drøm jeg har, men antall negative ting kontra positive ble lenger når vi er alle fire på tur, og jeg må pent vente til jeg er pensjonist – da blir problemstillingen en annen. En av hovedgrunnene til at vi ikke valgte bobil er at da flytter vi huset rundt over alt, også i de trangeste brosteinsgater og smaleste smug. Selv for en tur på butikken må hele hjemmet flyttes på – det ønsket vi ikke. Vi ønsket en fast base, et hjem, som sto etablert på en plass og vi hadde bilen fri til å reise inn til byer og attraksjoner, og å ikke måtte «rigge camp» på ukentlig eller daglig basis. Vi har visst hele veien at vi ønsker å være fast på et sted over lenger tid og for å få oppfylt det har vi landet på at det beste for oss da er campingvogn.

Så var det å finne riktig type. I starten var ønskelista for hva vogna skulle inneholde lang, og skulle alle punkter blitt oppfylt hadde den kostet mange millioner og vært 17 meter lang. Det var uaktuelt – selv jeg skjønner det. Da måtte vi gå noen runder og med «gi og ta» – hva er faktisk det aller viktigste?

For oss tronet fire ting øverst, og deretter flere ting vi ønsket. De fire var:

  • Faste senger, som i tillegg skal være gode. Vi ønsket ikke å måtte møblere om rommene hver morgen og kveld. Det var også viktig at sengene er gode, da vi skal sove der hver natt i ett år.
  • Gode sittegrupper med tanke på hjemmeskole og jobb. For oss er det viktig at jentene sitter godt og har rikelig med plass til å ha hjemmeskole. Vi voksne skal også jobbe en del og til det trengs gode arbeidsflater. At sittegruppen også er god å sitte i er en bonus da det blir «stua» vår på tur.
  • Et godt kjøkken. Vi er veldig glad i å lage mat og ønsket oss et godt kjøkken. Så stor benkeflate som mulig, stort og funksjonelt kjøleskap og aller helst stekeovn.
  • Innenfor vekt og størrelse som gjør at vi ikke trenger ta en ny klasse på førerkortet. Og selv om det hadde vært i orden er det ikke behagelig eller moro å kjøre med en vogn som er noe særlig mer enn 8 meter.

Når vi var enige om at disse fire tingene var de viktigste kunne vi endelig begynne å se på vogner. Og jeg skal si deg det er en verden der ute med uendelige modeller – jo fler jeg så jo mer forvirret ble jeg. Den ene vognen hadde to av kriteriene, men ikke de siste to. Den andre vognen hadde de andre to, men ikke de første. Den tredje modellen hadde 3 av 4, men setene i sofaen var veldig harde. Den neste modellen hadde midtsitter som vi ikke ville ha, men en gigaseng med skywindow. «…Kanskje ikke det er så viktig med sittegruppen hvis jeg kan få skywindow?? Jo, hold deg til planen nå!…» Så var det modell nummer 38, den hadde alle kriteriene, men var 10 meter lang. «.. Men kjære, den har jo alt vi vil ha OG separat dusjkabinett. Det gjør jo ingenting om du må ta kjøretimer og oppkjøring og jeg aldri kan kjøre med vogna. Den har jo dusjkabinett!..»

Skjønner du? Det var vanskelig. Og jeg som har mastergrad i beslutningsvegring syns dette var utfordrende. Avgjørelsen vi tar er tross alt ganske viktig at blir riktig for at totalopplevelsen av turen blir bra.

Etter uendelige nettsøk, Youtube-videoer, visninger hos forhandlere var det vår tur til å ha flaks! Jeg hadde over en periode hatt en ønskevogn, en vogn jeg mente ville passe oss bra, men ingen forhandlere hadde den inne så jeg visste ikke om den faktisk ville være «den rette». Jeg kontaktet den lokale caravanforhandleren i Tønsberg, Askjems, og spurte om de i de nært forestående kampanjedagene ville få inn en slik vogn så vi kunne se den. Svaret var «nei, dessverre, men vi har mange andre modeller». Søren også! Jeg som hadde så lyst til å se den i virkeligheten. Noen dager gikk og en melding tikket inn fra Askjems «Jeg har akkurat fått vite at vi får en sånn modell inn snart og dere må gjerne komme å se!» Hurra!! Jeg gledet meg som en unge på julaften da vi dro til Askjems noen dager senere. Vi fikk snakke med Kim og han kunne vise oss til den nevnte vogna.

Og vet du hva? Det var som det man ikke tror skjer annet enn på film – det sa «klikk». Det var riktig vogn! Den hadde ALT som var de fire viktigste tingene, og mer til. Til og med noen av de tingene som havnet på «kjekt om den har»-listen hadde den. Kan man ha mer flaks? Sånn som den prosessen hadde tæret på i frykten for å velge feil, eller kompromisse på de feil tingene – nå var avgjørelsen tatt. Vi kikket på hverandre og var enige med en gang. «Dette er vogna vi skal reise med – dette er hjemmet vårt!»

Vogna har en stor sittegruppe foran, med stort bord og god sofa. Plass til hjemmeskole, og også alle fire til middag. Kjøkkenet har stekeovn, stort funksjonelt kjøleskap MED fryser OG den har mikroovn. Videre inn har den en god dobbeltseng, med lagringsplass under og en dinette ved siden av (liten sittegruppe som blir til gjesteseng for de som ikke har lært seg caravanspråket). Så kommer badet med dusj, toalett og vask som felles ned. Og bakerst i vogna finnes køyeseng med tre køyer. Det vil si at vi har ekstra lagringsplass, eller plass til overnattingsbesøk. I tillegg kan alle sonene skilles av med skillevegger som er et pluss.

Kim er vennligheten selv og syns dette prosjektet var så kult at han ville hjelpe oss med å oppnå drømmen. Vi er takknemlig for Askjems ved Kim sin hjelp med alt de har gjort for oss i denne prosessen.

Vil dere vite hvilken vogn vi landet på?

Adria Alpina 663UK.

Dette er vårt nye hjem – og sånn som vi gleder oss til å ta den med på tur!

Plantegning og bilder av vogna ser du her;

Nå kan resten av planleggingen virkelig fortsette – vi har funnet vårt hjem!

– Oda

del gjerne:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

flere blogginnlegg

NorExplors årskavalkade

Kavalkader er i tiden ved årsskifte, her kommer vår: Kjære leser! For et år vi legger bak oss! Når vi gikk inn i 2021 visste

Les mer »

Vi er i Norge!

Hei kjære trofaste leser! Sist jeg skrev til dere hadde vi hatt en litt traust periode, men var på vei tilbake og hadde planer om

Les mer »

Vi lever!

Kjære leser – jeg vet det har vært stille fra denne kanten, det er lenge siden siste innlegg, og storyer på Instagram har vært omtrent

Les mer »